متا بی سولفیت سدیم | اندیشه مهرآرای سپاهان

Rate this post

ماده شیمیایی غیر آلی به نام متا بی سولفیت سدیم وجود دارد. این ماده در آب حل می‌شود. زمانی که در آب حل شد، بویی مانند سولفور را آزاد می‌کند. متا بی سولفیت سدیم در دو گرید خوراکی و صنعتی تولید می‌شود. گرید خوراکی متا بی سولفیت سدیم در  صنعت غذایی بسیار کاربرد دارد. در این مقاله مصارف متا بی سولفیت سدیم و کاربرد متا بی سولفیت سدیم را بیان می‌کنیم و درباره روش تولید و مضرات آن صحبت می‌کنیم.

سدیم متا بی سولفیت چیست؟

متا بی سولفیت سدیم چیست؟ متا بی سولفیت سدیم (Sodium metabisulfite) با نام‌های سدیم متا بی سولفیت، نمک دی سدیم شناخته می‌شود. این ماده پودری و به رنگ سفید متمایل به زرد است. متا بی سولفیت سدیم خاصیت ضدعفونی کنندگی دارد و از رشد باکتری جلوگیری می‌کند. زمانی که با رطوبت تماس داشته باشد اکسید می‌شود.

در این ماده اکسیژن، هیدروژن و سدیم و گوگرد موجود است. اگر این ترکیب به آب وارد شود، زندگی حیوانات آبزی را به خطر می‌اندازد. سدیم متا بی سولفیت ترکیب معدنی دارای فرمول Na2S2O5 می‌باشد.

مصارف متا بی سولفیت سدیمکاربرد متا بی سولفیت سدیم

سدیم متا بی سولفیت بسیار کاربردی است و در صنایع غذایی، داروسازی، صنایع آرایش بهداشتی و… استفاده می‌شود.

در ادامه مطلب مصارف متا بی سولفیت سدیم را بیان می‌کنیم.

کاربرد متا بی سولفیت سدیم در صنایع غذایی

متا بی سولفیت سدیم گرید خوراکی به این صورت است که زمان ماندگاری غذا را افزایش می‌دهد و از قهوه‌ای شدن آن جلوگیری می‌کند. همچنین این ماده از رشد باکتری‌ها جلوگیری می‌کند و حتی باعث حفظ تازگی سبزیجات و میوه‌ها می‌شود.

مصرف متا بی سولفیت سدیم به صورت روزانه به ازای هر کیلوگرم وزن انسان 0.7 گرم است. غذاهایی مانند غذاهای دریایی، سس، کالباس و سوسیس بیشترین ترکیبات سولفیت را دارند.

متا بی سولفیت سدیم در تهیه میوه خشک

برای جلوگیری از تغییر رنگ میوه‌هایی مانند سیب، زردآلو و… در زمان خشک کردن آن را سولفوره می‌کنند. این عمل میوه‌ها را در برابر اکسید شدن و واکنش با هوا حفظ می‌کند و باعث می‌شود طعم و رنگ میوه‌ها برای مدت زمان طولانی‌تری نگهداری شود.

کاربرد متا بی سولفیت سدیم سدیم متا بی سولفیت در آبلیمو

استفاده از این ترکیب شیمیایی در آبلیمو طعم و رنگ آن را حفظ می‌کند، مانع رشد باکتری در آن می‌شود. باید از این ماده به مقدار مجاز که 250 پی پی ام است استفاده شود.

مصارف متا بی سولفیت سدیم در تصفیه آب

SMBS ماده‌ای بسیار پر کاربرد در صنعت تصفیه آب است. در مراحل تصفیه آب و فاضلاب بعد از مرحله کلر زنی، مقداری در کلر در آب باقی می‌ماند و این کلر برای سلامتی انسان ضرر دارد. همچنین کلر باقی مانده به ممبران آسیب می‌رساند و سطح آن را از بین می‌برد. بنابراین باید کلر باقی مانده قبل از ورود به دستگاه اسمز معکوس باید حذف شود. به همین دلیل به آب متا بی سولفیت سدیم اضافه می‌کنند تا از رشد باکتری و جلبک در آب نیز جلوگیری شود. واکنش حذف کلر به صورت زیر است:

Na2S2O5 + H2O → 2 NaHSO3

2 NaHSO3 + 2 HOCl → H2SO4 + 2 HCl + Na2SO4          

محلول متا بی سولفیت سدیم در سیستم RO کیفیت ممبران را زمانی که دستگاه خاموش است حفظ می‌کند. سدیم متا بی سولفیت ماده‌ای پر کاربرد در تصفیه آب است.

روش تولید متا بی سولفیت سدیم

 انتخاب مواد خام

برای تولید سدیم متا بی سولفیت ابتدا مواد اولیه با کیفیت انتخاب می‌شود. در فرآیند تولید ماده اولیه سدیم کربنات با فرمول شیمیایی Na2CO3 است. این ماده به صورت سنتز شیمیایی و یا به صورت طبیعی تولید می‌شود. کربنات سدیم با کیفیت در تضمین کیفیت سدیم متا بی سولفیت تولیدی دارد.

واکنش دی اکسید گوگرد با کربنات سدیم

در مرحله بعدی از فرآیند تولید این ماده واکنش ماده اولیه با دی اکسید گوگرد (SO2) است. این واکنش گرما تولید می‌کند و در راکتور با شرایط کنترل شده انجام می‌شود.

Na2CO3 + SO2 → Na2S2O5 + CO2

در این واکنش CO2 یا کربن دی اکسید یک محصول جانبی است. این ماده باید از مخلوط موردنظر جدا شود تا سدیم متا بی سولفیت خالص تولید شود.

جداسازی کربن دی اکسید

در جداسازی گاز CO2 می‌توان از چند روش مانند فیلتراسیون یا تقطیر استفاده کرد. روش فیلتراسیون روشی است که در آن مخلوط را از یک محیط صافی عبور می‌دهند و جامد را از گاز کربن دی اکسید جدا می‌کنند. در روش تقطیر مخلوط را حرارت می‌دهند و کربن دی اکسید تبخیر شده و ان را جمع آوری می‌کنند.

کریستالیزاسیون متا بی سولفیت سدیم

بعد از اینکه CO2 جدا شد، نوبت به انجام مرحله بعد یعنی کریستالیزاسیون متا بی سولفیت سدیم می‌رسد. در این مرحله برای افزایش غلظت ماده تولیدی، مخلوط به دست آمده در مرحله قبل را تغلیظ می‌کنند. برای افزایش غلظت از خنک سازی یا تبخیر استفاده می‌شود. زمانی که محلول بسیار غلیظ شد آن را تبخیر یا سرد می‌کنند. سپس بلور محصول تولیدی از محلول جدا می‌شود.

خشک کردن

آخرین مرحله در تولید متا بی سولفیت سدیم خشک کردن بلورهای آن است. این مرحله برای حذف رطوبت و کیفیت محصول نهایی انجام می‌شود.

تولید کننده متا بی سولفیت سدیم

شرکت اندیشه مهرآرای سپاهان تولید کننده متا بی سولفیت سدیم است. همچنین این مجموعه محصولات شیمیایی دیگری مانند پلی آلومینیوم کلراید، کلروفریک، سود مایع و… را تولید می‌کند.

خطرات و مضرات سدیم متا بی سولفیت

یکی از خطرناک‌ترین مواد شیمیایی متا بی سولفیت سدیم است. مهم‌ترین خطرات این ماده ایجاد خارش و سوزش پوست است. همچنین استفاده بیش از حد از این ماده در سیستم گوارش و سیستم ایمنی انسان اختلال ایجاد می‌کند. همچنین سر درد و حالت تهوع ایجاد می‌کند. به همین دلیل باید با استفاده از عینک، دستکش و ماسک و در شرایط ایمن از آن استفاده کرد.

قیمت سدیم متا بی سولفیت

متا بی سولفیت سدیم در گرید صنعتی و خوراکی با بهترین قیمت و کیفیت در شرکت اندیشه مهرآرای سپاهان خدمت شما عرضه می‌شود. برای خرید این محصول می‌توانید با شماره‌های موجود در صفحه تماس با ما با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

جمع بندی

سدیم متا بی سولفیت در گلیسیرین و آب انحلال پذیر است اما در الکل نامحلول می‌باشد. این ماده خورنده و بسیار خطرناک است اما با این حال مصارف متا بی سولفیت سدیم بسیار است و در صنایع غذایی، دارویی، آرایشی بهداشتی و… کاربرد دارد. شرکت اندیشه مهرآرای سپاهان ارائه دهنده محصولات شیمیایی است. از این ماده به عنوان آنتی اکسیدان، نگهدارنده مواد غذایی و ضدعفونی کننده استفاده می‌شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *