نمک و انواع آن

Rate this post

درباره تفاوت نمک صنعتی و نمک خوراکی چه می‌دانید؟ نمک خوراکی و صنعتی از نظر ظاهر به یکدیگر شبیه بوده اما در شکل و دانه بندی، میزان خلوص و میزان ید متفاوت می‌باشند. استفاده نمک دریا برای همه افراد به خصوص زنان باردار، افراد با فشار خون بالا و… توصیه می‌شود زیرا می‌توانند بدون دشواری مصرف کنند.

در این مطلب نمک خوراکی و صنعتی را معرفی می‌کنیم و تفاوت‌های این دو نوع نمک را بیان می‌کنیم.

نمک خوراکی چه نوع نمکی است؟

نمک خوراکی کلسیم کلرید با فرمول NACL است که آن را از رسوب نمک استخراج و به دانه‌های کریستالی بسیار ریز تبدیل می‌کنند.

نمک خوراکی از سدیم و کلر تشکیل شده است. با در کنار هم قرار گرفتن این دو عنصر واکنشی گرماده رخ می‌دهد و ماده‌ای سفید رنگ تولید می‌شود که نمک خوراکی است.

سدیم نرم و واکنش پذیر و نوعی نمک است اما کلر یک گاز دو اتمی غیر فلز می‌باشد.

نمک چیست؟انواع نمک خوراکی

نمک خوراکی به دو نوع ید دار و بدون ید تقسیم می‌شود.

نمک خوراکی ید دار

نمکی که به آن ید اضافه می‌کنند، نمک یددار گفته می‌شود. مواد غذایی مقدار ید کمی دارند به همین دلیل برای جبران کمبود ید در بدن انسان به نمک، ید اضافه می‌کنند.

نمک خوراکی بدون ید

در نمک خوراکی بدون ید، این عنصر وجود ندارد و نمک فقط از سدیم و کلر تشکیل شده است. البته به نمک افزودنی‌هایی اضافه می‌کنند تا ماندگاری آن افزایش یابد و طعم بهتری پیدا کند.

نمک خوراکی ید دار و بدون یدنمک صنعتی چیست و چه کاربردی دارد؟

نمک صنعتی از معدن به صورت سنگ نمک استخراج می‌شود. سپس به کارخانه انتقال داده و درصد خلوص آن را بررسی می‌کنند. نمی‌توان از نمک صنعتی به جای نمک خوراکی استفاده کرد زیرا نمک صنعتی خلوص کمتری دارد و تصفیه نشده است و سلامتی انسان را تهدید می‌کند.

نمک صنعتی درصد خلوص کمتری نسبت به نمک خوراکی دارد. نمک صنعتی در صنعت نفت برای افزایش تراکم خاک کاربرد دارد و در ایجاد دکل حفاری بسیار کار آمد است. از نمک صنعتی در داروسازی برای تولید کپسول و محلول نمکی استفاده می‌کنند. در فصل زمستان هنگام بارش برف بر روی جاده‌ها نمک صنعتی ریخته تا سطح ایمن تری برای رانندگی ایجاد شود و نقطه انجماد برف کاهش یابد.

تولید نمک صنعتی در شکل های مختلف

نمک صنعتی سه نوع پودری، صدفی و شکری دارد که در ادامه مطلب هرکدام را بررسی می‌کنیم.

نمک صنعتی پودری

نمک پودری، دانه ریز و مانند آرد است. این نمک دانه بندی ندارد و در بین انواع دیگر نمک ریز است.

نمک صنعتی شکری

دلیل نام گذاری نمک شکری دانه بندی و اندازه ان است. نمک شکری دو نوع نمک شکری ریز و نمک شکری درشت دارد. از نمک شکری در صنایع نساجی و غذایی استفاده می‌شود. همچنین در صنایع شیمیایی، نفت، حفاری و برف روبی کاربرد دارد. یکی از محبوب‌ترین و پر استفاده‌ترین نمک‌ها، نمک شکری می‌باشد.

نمک صنعتی صدفی

نمک کاربرد خوراکی ندارد اما برای مزه دار کردن خوراکی‌ها استفاده می‌شود. برای تولید مواد شوینده و بهداشتی و در صنعت دباغی برای اینکه از فاسد شدن چرم و پوست جلوگیری کند، استفاده می‌شود. نمک صدفی دانه‌های درخشان دارد به همین دلیل به آن نمک صدفی می‌گویند.

همچنین با این نوع نمک پوست چربی زدایی شده و موی اضافی حیوانات باقی مانده روی پوست با سرعت بیشتر از پوست جدا می‌شود.

تفاوت نمک صنعتی و نمک خوراکی در چیست؟

نمک خوراکی کریستال‌های کوچک و سفید رنگ دارد و از معادن و دریاها استخراج می‌شود. البته نمک صنعتی به دلیل مقدار زیاد نیتریت، مسمومیت ایجاد می‌کند و برای حفاری و بعضی صنایع قابل استفاده است اما خوراکی نیست. در ادامه مطلب مهم‌ترین تفاوت‌های نمک صنعتی و نمک خوراکی را بررسی می‌کنیم.

تفاوت نمک صنعتی و نمک خوراکیتفاوت در میزان خلوص

نمک در صنایع مختلف و تولید مواد شیمیایی استفاده می‌شود و استفاده خوراکی ندارد. نمک صنعتی درصد خلوص کمتری نسبت به نمک خوراکی دارد.

مهم‌ترین عامل تفاوت نمک صنعتی و نمک خوراکی، میزان خلوص آن است. درصد خلوص نمک صنعتی 95 درصد است و نمک خوراکی دارای 99 درصد میزان خلوص است. تصفیه نمک خوراکی به راحتی امکان پذیر بوده و از بروز مشکلاتی مانند سنگ کلیه و یا مسمومیت جلوگیری می‌کند. اما نمک صنعتی به دلیل اینکه خلوص کمتری دارد در صنایع مختلف استفاده می‌شود.

تفاوت در موارد استفاده

نمک خوراکی و صنعتی کاربرد‌های متفاوت دارند. نمک خوراکی میزان خلوص بالاتری دارد و از کلر و سدیم تشکیل شده است. نمک بهترین طعم دهنده در پختن غذا است. البته نمک خوراکی باید یددار باشد. نمک ید دار برای سوخت و ساز بدن مفید است.

نمک صنعتی در صنایع مختلفی مانند چرم سازی، پتروشیمی، پرورش دام، پلاستیک، رنگ و نساجی و… مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تفاوت در روش نگهداری

نمک صنعتی و خوراکی روش‌های نگهداری متفاوتی دارند اما نگهداری نمک خوراکی محدودیت‌های بیشتری نسبت به نوع دیگر دارد. نمک خوراکی باید حتما در ظرف شیشه‌ای یا پلاستیکی نگه داری شود. این ماده نباید در معرض نور خورشید باشد در غیر اینصورت ید موجود در آن از بین می‌رود.

روش نگهداری نمک صنعتی ساده تر است. نمک صنعتی در معرض نور آسیب نمی‌بیند فقط باید در محیط خشک و دور از رطوبت قرار گیرد تا به صورت کلوخه در نیاید.

اجزای تشکیل دهنده نمک

نمک خوراکی از کلر و سدیم تولید شده است اما نمک صنعتی علاوه بر این ماده نمک ناخالص مانند نیتریت سدیم دارد. نمک صنعتی برای سلامتی انسان ضرر دارد.

طبیعت مواد

نمک صنعتی علاوه بر کلرید و سدیم دارای مقدار زیادی ناخالصی است و محلول آن قلیایی می‌باشد اما نمک خوراکی دارای کلرید و سدیم است و ماده خالص، پایدار و خنثی است.

نمک تصفیه نشدهقیمت نمک صنعتی و نمک خوراکی در اندیشه مهرآرای سپاهان

بیش از 10 نوع نمک صنعتی وجود دارد که قیمت آنها براساس کاربرد و مقدار آن متفاوت است و نمی‌توان قیمت دقیقی برای آن تعیین کرد. قیمت نمک خوراکی بیشتر از نوع صنعتی آن است زیرا نیاز به تصفیه کردن و حذف ناخالصی و ید دار کردن دارد.

شرکت اندیشه مهرآرای سپاهان تولیدکننده بسیاری از مواد شیمیایی است. علاوه بر آن تولیدکننده نمک نیز می‌باشد. برای خرید محصولات شیمیایی و نمک و اطلاع از قیمت نمک با کارشناسان این شرکت در ارتباط باشید.

جمع بندی

بدن ما به ید نیاز دارد. نان، فرآورده های لبنی، ماهی، غلات و تخم مرغ و… دارای ید هستند و ید موردنیاز بدن را تامین می‌کنند اما به دلیل اینکه به صورت روزانه مصرف نمی‌شوند نیاز به یک منبع برای تامین ید بیشتر داریم. به همین دلیل به نمک که مصرف روزانه دارد، عنصر ید اضافه می‌کنند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *